Naar content
Afbeelding

Vocht in huis

Vocht in huis

Een huis moet waterdicht zijn om water buiten te houden. Sommige huizen zijn niet waterdicht. Dan kun je last krijgen van vocht in huis. Ook als je huis juist heel goed waterdicht is krijg je last van vocht als je het huis te weinig lucht (ventileert). Vochtoverlast levert plekken op de muur en kan leiden tot schimmel en gezondheidsklachten. Er zijn veel mogelijke oorzaken. Bij elke oorzaak zijn er goede oplossingen. Voor sommige maatregelen heb je deskundige hulp nodig. Je bent zelf verantwoordelijk voor het water in je tuin en onder je huis. Dus ook bijvoorbeeld voor grondwater dat in je huis naar binnen komt. Hoe herken je vochtproblemen en hoe pak je ze aan?

Herkennen van vochtproblemen

Image
Vochtproblemen kun je op verschillende manieren merken. Soms ruik je een muffe lucht of zie je kringen op muur, plafond of vloer. Ramen die vaak beslaan zijn ook een teken. Blijvend vocht in huis gaat vaak samen met schimmel. Schimmelplekken op de muur of op het plafond bijvoorbeeld. Hout kan rotten en vergaan als het vaak vochtig is. Dat geldt niet alleen voor houten vloeren, maar ook voor bijvoorbeeld de poten van een kast. Meubelen van (gelamineerd) geperst hout, zoals MDF, spaanplaat en hardboard zwellen op.
 
Het vocht en de bijkomende schimmels kunnen slecht zijn voor de gezondheid. Dat is een goede reden om de problemen snel te verhelpen.

Oorzaken van vochtproblemen

Image
Om vochtproblemen op te lossen, moet je eerst de oorzaak vinden. Het kan zijn dat er te weinig vochtige lucht het huis uit kan. Dat is omdat je te weinig ventileert. Omdat het huis niet de goede ventilatiemogelijkheden heeft of omdat je de mogelijkheden niet benut. Dit probleem is te herkennen aan ruiten die regelmatig beslaan.

Misschien blijft er water in je huis achter dat eigenlijk via de afvoer weg moet. Het water lekt dan bijvoorbeeld langs een wastafel of bad, trekt tijdens het douchen in de muur of loopt uit een lekke afvoerbuis.

Het kan ook zijn dat er water het huis binnenkomt dat er niet hoort; regenwater van een lek dak, een lekke regenpijp of grondwater door een lekke vloer.

Verwijderen van vocht uit huis

Image
Je produceert veel vocht in huis. Bijvoorbeeld met ademen, koken, wassen of planten water geven. Zeker als je een geiser hebt zonder afvoer of als je keuken geen afzuigkap heeft. Daarom moet je de lucht verversen door te ventileren. Bijvoorbeeld via roosters in de ramen. Dan ventileer je de hele tijd een beetje. Om flink door te luchten, kun je één keer per dag de ramen een half uurtje openzetten.
 
Veel huizen hebben ventilatiebuizen die lucht uit de badkamer en de keuken afvoeren, vooral als daar geen raam open kan. Soms waait de lucht daar vanzelf doorheen. Zo niet, dan is er een ventilator aan de buis die de lucht wegzuigt. Een ventilatiebuis kan verstopt zitten en dan kan er geen of weinig lucht meer door. Als de ventilator stil staat, sluit die de buis vaak juist af. Dan moet de ventilator dus aan blijven.
 
Als jouw huis slecht te ventileren is, verbeter dan de ventilatie door roosters te plaatsen. Of neem mechanische ventilatie. Als je een kruipruimte of kelder hebt, is het belangrijk dat ook daar ventilatie is.
 

Het herstellen van lekke daken of regenpijpen

Door een lek dak kan water naar binnen dringen. Dat zie je niet altijd op de plek waar het lek zit. Vaak loopt water tussen het dak en het plafond naar een andere plek. Een lek dak laat je repareren door een dakdekker.
 
Een lekke regenpijp kan ook voor vochtproblemen in huis zorgen. Het water loopt dan langs de dakgoot of over de grond naar de buitenmuur. Daardoor blijft de muur vaak lang nat en kan dat vocht door de muur naar binnen komen. Om dit probleem op te lossen repareer je de kapotte regenpijp of laat je dat doen.

Herstellen van een lekkage in huis

Soms zijn de randen langs een wastafel, aanrecht, bad of douchebak niet goed afgedicht. Het water loopt er dan langs en zorgt dat hoekjes telkens weer nat worden. Dit kan ook gebeuren als een muur in de badkamer, bijvoorbeeld bij de douche, water kan opnemen. De oplossing ligt voor de hand: breng opnieuw een kitrand aan en maak zo de muur waterdicht.

Als er een breuk in een rioolbuis zit of de verbinding van de afvoer zit niet helemaal dicht, dan kan er water uit druppelen. Dit zorgt ook voor vochtoverlast. Bovendien is dit water vies. Er zijn ook andere mogelijke boosdoeners, zoals lekke drinkwater- of CV-leidingen. Schakel voor dit soort problemen een installateur in.

Waterdicht maken van vloer of kelder

De vloer en een kelder horen waterdicht te zijn. Soms zijn ze dat niet, omdat het huis niet goed is gebouwd of als in de loop der tijd gebreken zijn ontstaan. Dat is geen probleem als het grondwater lager staat dan de vloer (bij een kelder de keldervloer) en regenwater niet tegen het huis blijft staan. Maar als grondwater hoger staat of regenwater tegen het huis blijft staan, kan water naar binnendringen. Het grondwater staat niet altijd even hoog, dus beginnen problemen niet altijd meteen als de vloer of kelder lek raakt.
 
Problemen met grondwater zijn vaak hiermee op te lossen:
  • Je kunt muren (laten) impregneren om ze waterdicht te maken. De overlast verdwijnt omdat het grondwater niet meer door de muren naar binnen kan.
  • Dicht gaten en kieren in de begane grondvloer af en maak het kruipluik vochtdicht. Hiermee voorkom je dat vochtige lucht vanuit de kruipruimte naar de woonruimte stroomt.
  • Vul te diepe kruipruimten op met goed doorlatend materiaal. Het effect is dat het grondwater minder goed kan optrekken. Schelpen zijn hiervoor heel geschikt.
  • Leg folie op de bodem van de kruipruimte zodat je verdamping van het grondwater tegengaat.       
Je kunt een bouwdeskundige inschakelen om een passende maatregel te kiezen.