Alles wat druppelt...

Water komt bij u uit de kraan en verdwijnt weer via het riool. Ook het regenwater van daken en straten gaat het riool in, of komt in bodem, vijvers en grachten terecht. Op deze pagina's ziet u welke 'soorten' water er zijn en welke relaties die onderling...

Lees meer»

Riocop

Inspecteer nu zelf het ondergrondse riool! Probeer binnen de tijd de problemen in het riool op te sporen voordat het volledig uit de hand loopt

Het riool in en om uw huis

Al het water uit uw wastafel, toilet, douche, gootsteen of wasmachine 'verdwijnt'. Via afvoerbuizen, vaak zwarte of grijze buizen in muren en vloeren, loopt het water naar een riool onder uw huis. Om stankoverlast te voorkomen, moet elke rioolaansluiting in huis een stankslot hebben. Bijvoorbeeld de bekende zwanehals.

Problemen & oplossingen

Hieronder leest u hoe u problemen kunt voorkomen.

Hoosbuien

Als het heel hard regent, lopen de rioolbuizen vol en draaien alle pompen op volle kracht. Waar nodig lopen de riolen over via de overstorten. Zo...

Bekijk de oplossing

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

Bekijk de oplossing

Vocht in huis

Een muffe lucht of schimmelplekken duiden op vocht in uw huis.

Bekijk de oplossing

Bubbelend of stinkend riool?

Als water in het riool loopt, moet er lucht uit. En als het water uit het riool verdwijnt, moet er lucht in. Soms geeft dat stank.

Bekijk de oplossing

Waar ligt uw eigen riool?

In huis? of buiten uw huis? Handig te weten als u moet graven of boren!

Bekijk de oplossing

Over Stichting RIONED

Stichting RIONED stimuleert de zorg voor de riolering en water in de stad in Nederland. Zij is het platform waarin overheden, het bedrijfsleven en onderwijs samenwerken. Eén van haar taken is het informeren van het algemeen publiek over riolering en stedelijk waterbeheer. RIONED maakt onderstaande brochures en banners voor dat doel graag beschikbaar.

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Afval in het riool?

Eigenlijk is het heel simpel: urine, ontlasting, gewoon toiletpapier en (af)waswater mogen het riool in. Vochtig toiletpapier is steviger en dat kan tot verstoppingen leiden. Gooi dat dus bij voorkeur niet in het toilet, maar bij het vast afval. Alle andere soorten (vochtige) doekjes horen sowieso in de vuilnisbak.