Riocop
Inspecteer nu zelf het ondergrondse riool! Probeer binnen de tijd de problemen in het riool op te sporen voordat het volledig uit de hand loopt
Het riool in en om uw huis
Al het water uit uw wastafel, toilet, douche, gootsteen of wasmachine 'verdwijnt'. Via afvoerbuizen, vaak zwarte of grijze buizen in muren en vloeren, loopt het water naar een riool onder uw huis. Om stankoverlast te voorkomen, moet elke rioolaansluiting in huis een stankslot hebben. Bijvoorbeeld de bekende zwanehals.
Problemen & oplossingen
Hieronder leest u hoe u problemen kunt voorkomen.
Hoosbuien
Als het heel hard regent, lopen de rioolbuizen vol en draaien alle pompen op volle kracht. Waar nodig lopen de riolen over via de overstorten. Zo...
Bekijk de oplossingIs uw riool verstopt?
Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.
Bekijk de oplossingBubbelend of stinkend riool?
Als water in het riool loopt, moet er lucht uit. En als het water uit het riool verdwijnt, moet er lucht in. Soms geeft dat stank.
Bekijk de oplossingWaar ligt uw eigen riool?
In huis? of buiten uw huis? Handig te weten als u moet graven of boren!
Bekijk de oplossing
Over Stichting RIONED
Stichting RIONED stimuleert de zorg voor de riolering en water in de stad in Nederland. Zij is het platform waarin overheden, het bedrijfsleven en onderwijs samenwerken. Eén van haar taken is het informeren van het algemeen publiek over riolering en stedelijk waterbeheer. RIONED maakt onderstaande brochures en banners voor dat doel graag beschikbaar.
Actueel
- 19-12-2018
Oliebollenvet recycle het
Wie bakt de lekkerste oliebollen van Nederland? U... - 19-12-2018
Meldt misbruik rioolheffing
Als u denkt dat uw gemeenten geld uit de rioolheffing... - 18-02-2015
Hoe houdt u uw huis droog?
De zware regenbuien van deze zomer vragen actie van...
Welke kosten zijn er?
Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).
Afval in het riool?
Eigenlijk is het heel simpel: urine, ontlasting, gewoon toiletpapier en (af)waswater mogen het riool in. Vochtig toiletpapier is steviger en dat kan tot verstoppingen leiden. Gooi dat dus bij voorkeur niet in het toilet, maar bij het vast afval. Alle andere soorten (vochtige) doekjes horen sowieso in de vuilnisbak.