Terug

Verstoppingen door olie en vet

In de keuken worden vet en olie gebruikt bij het frituren, het koken in de wok/koekepan en natuurlijk ook rond de jaarwisseling bij het oliebollen bakken. Als u het vet in een afvoerputje of uw toilet giet, en dat geldt ook voor vloeibaar vet en olie, dan stolt het in het riool, in of onder het huis of zelfs in de straat. Dat kan voor grote problemen zorgen en de gevolgen zijn vaak direct merkbaar.

Een gootsteen spoelt niet meer door of het toilet stroomt over. Spoel dus nooit olie en vet door uw riool. Veel beter is het om (frituur)vet en bakolie te recyclen. Dat is goed voor het milieu en voor het riool. En in steeds meer gemeenten kunt u er ook de kas van uw (sport)club mee spekken!

Meer informatie over vetrecycling vind je op www.vetrecyclehet.nl.

Tips: Is het (bak)vet nog vloeibaar of gebruikt u olie? Dan kunt bijvoorbeeld een oud melkpak gebruiken om het wat afgekoelde vet in op te vangen. Er zijn ook speciale trechtertjes.
En als u frituurvet wilt vernieuwen, laat dan het oude vet afkoelen en giet het terug in de oude fles. Doe de fles daarna in een gele kliko bij sportclub of supermarkt. Er wordt dan biobrandstof van gemaakt. Lukt recyclen echt niet, gooi de fles dan in de restafvalbak.

Meer weten?

Video Aanpakken! Actie "Gezond riool, 0% vet!" van de Gemeente R'dam op TV Rijnmond
Website National Geographic Artikel met foto's over 1.000 ton vet in het riool in Londen
Frituurvet - Recycle het! Help het milieu en uzelf. Lever gebruikt frituurvet en frituurolie in...

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!