Naar content
Afbeelding

Mijn water loopt niet weg

Mijn water loopt niet weg

Als water in je gootsteen of wc niet wegloopt, kan dat liggen aan een verstopping. Zelfs als je geen dingen doorspoelt die niet in het riool horen, kan een riool verstopt raken. Een verstopping kan op allerlei plekken zitten. Daarbij horen verschillende oplossingen. Als de verstopping verder van de afvoer af zit, zijn de gevolgen meestal groter en is de ontstopping lastiger. Als er problemen zijn die je niet in huis kunt oplossen, dan stem je met de gemeente af wat je moet doen voordat je een ontstoppingsbedrijf inschakelt of zelf aan de slag gaat.

Eén afvoer werkt niet

Soms werkt één afvoer niet. Bijvoorbeeld een wastafel. De andere aansluitingen doen het prima. Draai dan de sifon open van die afvoer en maak die schoon. Als dit niet voldoende werkt dan kun je proberen de leiding te ontstoppen met een simpele ontstoppingsveer - een lange metalen spiraal die door de buis kan worden geduwd en gedraaid. Helpt het niet? Pas dan op met chemische middelen. Ze kunnen het riool aantasten én de werking van de rioolwaterzuivering verstoren. Schakel liever een rioolreinigingsbedrijf in. Gebruik geen koffiedik als ontstopper, want de werking daarvan is niet bewezen. Het kan juist verstoppingen veroorzaken.

Meerdere afvoeraansluitingen werken niet

Als meerdere afvoeren naar de binnenriolering niet werken, is het probleem waarschijnlijk groter. Zeker als geen enkele afvoer meer werkt. Of als het water dat je op de eerste verdieping wegspoelt op de begane grond weer uit een putje of toilet komt. Waarschijnlijk is dan het riool onder je huis of in je tuin verstopt. Ook kan het probleem zitten in het deel van het riool naar jouw huis dat van de gemeente is, of in het riool van de hele straat.

Ontstoppingsstuk

Om te ontdekken waar het probleem zit bij een grote verstopping, moet het ontstoppingsstuk opgegraven worden. Het ontstoppingsstuk ligt meestal bij de perceelgrens, net op jouw grond of op de grond van de gemeente. In het ontstoppingsstuk zie je de plaats van de verstopping. Staat het ontstoppingsstuk vol water, dan zit het probleem in het openbare riool. Is het droog, dan zit er waarschijnlijk een verstopping in de buis in jouw tuin of huis.
 
Voor alle rioolproblemen tot aan het ontstoppingsstuk is de huiseigenaar verantwoordelijk. Vanaf het ontstoppingsstuk tot het riool onder de weg moet de gemeente de problemen oplossen, tenzij de gemeente dat anders geregeld heeft in de aansluitverordening. Neem contact op met de gemeente en stem af wie wat doet en wie betaalt. Bel de gemeente of kijk op de website voor de regels van jouw gemeente bij verstoppingen van huisaansluitingen.

Aanpak afstemmen met de gemeente

Gemeenten gaan verschillend om met het oplossen van verstoppingen. Sommige gemeenten vragen dat je eerst aantoont dat het probleem in het openbare riool ligt. Andere gemeenten schakelen samen met jou een ontstoppingsbedrijf in. De huiseigenaar betaalt dan als de verstopping op particulier terrein ligt en de gemeente betaalt als het probleem in het openbare riool zit. Soms mag je zelf aan de slag en bij andere gemeenten niet, dan moet je bijvoorbeeld een deskundig bedrijf inschakelen.

Kosten van onderzoek en ontstopping

De huiseigenaar betaalt de kosten van onderzoek en ontstopping als de verstopping in huis zit of in de tuin. Als meerdere gebouwen samen één huisaansluiting hebben, moeten alle eigenaren meebetalen, zoals ook uit deze uitspraak van de rijdende rechter zegt. En de gemeente betaalt meestal de kosten als het probleem in het riool van de gemeente zit. Als iemand het riool verkeerd heeft gebruikt, dan kan de gemeente hem ook laten betalen.
 
Als de gemeente jou verplicht om eerst uit te laten zoeken of de verstopping in het riool van de gemeente zit, betaalt de gemeente ook de kosten voor het uitzoeken als het probleem in het riool van de gemeente zit.
 
Kijk hoe ontstopper Patrick vaak redder in (hoge) nood is.