Naar content
Afbeelding

Goed (ver)bouwen

Goed (ver)bouwen

Ga je een huis bouwen? Of ga je verbouwen of een aanbouw maken? Dan moet je weten wat belangrijk is voor een goede afvoer van water en het voorkomen van stank. De scheelt een boel ellende. Kies een goede aannemer en installateur om er op een goede manier rekening mee te houden. Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor de goede staat van de riolering.

Bijna elk gebouw kan het afvalwater via het riool kwijt. De eigenaar is verantwoordelijk voor de riolering in huis en op het eigen terrein. De gemeente heeft een centrale rol bij bouw en is het aanspreekpunt. De gemeente richt tenslotte de (openbare) ruimte in en beheert die. De gemeente stelt ook voorwaarden aan (nieuw)bouw, verleent bouwvergunningen en houdt toezicht bij (bouw)activiteiten.

Vloer hoog genoeg

Elk gebouw moet hoog genoeg liggen. Dat kan door de grond naar het gebouw op te laten lopen, of door de openingen (deuren, ramen, kieren) een stukje boven de grond te maken. Meestal is 30 cm boven de hoogte van de weg voldoende. Als dit niet kan, zoals bij ondergrondse garages, moet een drempel of andere constructie het water tegenhouden. Zo kan het water niet naar binnen stromen en vermijd je waterschade. In veel nieuwbouwwijken hebben de huizen te lage vloeren. Daar zou bij extreem weer, dat gelukkig niet vaak voorkomt, problemen kunnen opleveren doordat water naar binnen stroomt.

Terras lager dan vloer

De achtertuin moet lager liggen dan de achterdeur. Een terras achter de woning dat grenst aan de woonkamer even hoog leggen als de vloer binnen kun je beter niet doen. Alleen als het terras het water snel genoeg kwijt kan naar een (veel) lagergelegen deel van de tuin gaat dat goed. Als het oppervlak van de tuin klein is en de laagteberging ondiep, is er grote kans op waterschade.

Waterdicht bouwen

Om vochtschade in huis te voorkomen, moet de eigenaar ervoor zorgen dat zijn gebouw aan de boven-, zij- én onderkant waterdicht is. Het dak moet waterdicht zijn omdat daar water overheen stroomt of even op kan blijven staan. Als het dak niet waterdicht is, lekt regenwater naar binnen.

De muren, ramen en deuren moeten de regen die er tegenaan valt tegenhouden. Soms kan na hevige regen een tijdje water op de tuin, de stoep of de weg blijven staan. Als dat water tegen het huis kan staan, mogen tot de hoogte waar dat water kan komen geen openingen zijn. Ook als een deur dicht is, kan het water naar binnen komen. Maak de drempel of kieren daarom hoog genoeg.

De vloer moet het water uit de grond tegenhouden. Dat is meestal optrekkend vocht dat vanuit de grond in de lucht in de kruipruimte terechtkomt. Als je een kelder hebt, moet die waterdicht zijn. Dat geldt voor alle muren en de vloer van de kelder. Anders kan grondwater of regenwater naar binnen komen en schade veroorzaken.

Binnenhuisriolering aanleggen

Image
Er zijn belangrijke dingen waar je voor moet zorgen als je met de riolering in huis bezig gaat:
  • Elke rioolaansluiting in huis (wc, wastafel, gootsteen, (af)wasmachineaansluiting, doucheputje) heeft een stankslot.
  • Afvoerbuizen lopen recht of schuin naar beneden, zodat het afvalwater wegstroomt en niet blijft stilstaan.
  • In elk huis steekt een ontspanningsleiding door het dak naar buiten. Hierdoor kan de lucht uit de leidingen ontsnappen en komt er frisse lucht naar binnen. Plaats bij de uitlaat van deze buis op het dak geen dakraam, dakkapel of ventilatierooster, want dan komt de stank alsnog in huis.
  • Bij elke aansluiting van regenwater heb je een ontlastput nodig. Deze put laat regen- en afvalwater bij verstopping of hevige regen in de tuin of naar de straat lopen. Dat is beter dan rioolwater dat via het toilet je huis in loopt.
  • Plaats een ontstoppingsstuk in elke buis waarin water van jouw tuin naar de openbare ruimte gaat. Vanuit het ontstoppingsstuk kun je - als er een verstopping is - zien of die bij jou in de tuin of in huis, of in de grond van de gemeente zit.

Souterrain of kelder

Als een rioolaansluiting (van bijvoorbeeld toilet, wasbak of wasmachine) lager ligt dan 15 centimeter boven het wegniveau, dan moet die aan speciale eisen voldoen. Anders heb je bij hevige regen een probleem. Het water van de weg zorgt namelijk voor grote waterdruk in het riool. Hierdoor kan rioolwater via het putje of de wasmachineafvoer zo de kelder inlopen. Om dit te voorkomen, kun je het best een installateur inschakelen. De oplossing is vaak het installeren van een rioolwaterpomp, die het afvalwater afvoert en rioolwater tegenhoudt. Let op, vaak wordt een terugslagklep aangebracht in de huisaansluiting. Een terugslagklep maakt een goede ontluchting van het riool onmogelijk en kan tot problemen leiden.

Regenwater in de tuin

Als je regen in je tuin wilt of moet opvangen, is de (ver)bouwing een geschikt moment om het te regelen.

Vermijd verkeerde aansluitingen

Image
Na 1970 is een flink deel van de wijken gebouwd met een gescheiden rioolstelsel. In wijken waar regenwater en afvalwater in dezelfde buis werden afgevoerd, hebben gemeenten later vaak alsnog de afvoer gescheiden. Het regenwater is daarmee ‘afgekoppeld’. Zorg dat afvalwater alleen terechtkomt in de buizen voor afvalwater, en regenwater alleen in buizen voor regenwater.
Als dit verkeerd gebeurt, dus als afvalwater in een regenwaterbuis stroomt, komt het vieze water direct in een vijver of sloot terecht. Als een regenpijp op een vuilwaterriool wordt aangesloten, stroomt er onnodig regenwater naar de rioolwaterzuivering. Ook kan er dan afvalwater uit het toilet omhoog komen als het hard regent.

Milieuvriendelijke materiaalkeuze

Bij de keuze van materialen kun je er rekening mee houden dat ze geen milieuschade veroorzaken. Sommige materialen lossen een beetje op in de regen. Bijvoorbeeld metalen onderdelen, zoals zinken dakgoten, loodslabben en koperen dakplaten. Die opgeloste metalen komen beetje voor beetje met de regen in de bodem of in de vijver of de sloot. Dat is slecht voor het milieu. Sommige bouwmaterialen, zoals verduurzaamd hout, zijn behandeld met schadelijk chemicaliën. Ook deze stoffen spoelen in de loop der jaren met de regen mee en komen in het milieu terecht.

Afval van de verbouwing afvoeren

Alleen de drie p’s mogen in de wc: Plas, Poep en wc-Papier. Je (af)waswater mag het riool in via de gootsteen, de wastafel en het doucheputje. Bouwmaterialen, zoals verf, cement enzovoort horen niet in het riool. Deze breng je naar de milieustraat. Ze maken anders de riolering stuk, zorgen voor verstoppingen en vervuilen het milieu.