Terug

Goed onderhoud van het riool

Gebruik het riool alleen waarvoor het bedoeld is. Dan hebt u er niet veel omkijken naar. Voor alles wat in huis met de riolering fout gaat, is de huiseigenaar of de bewoner verantwoordelijk. Soms kunt u toch last hebben van verstoppingen. Bijvoorbeeld als de hoofdleiding onder uw huis verzakt en verstopt raakt. In dat geval moet u het riool laten reinigen of zelfs laten vervangen.

Wat kunt u doen?

Zorg dat de bladvangers in uw dakgoten niet verstopt raken. Haal daarom regelmatig de bladeren uit de dakgoot. Reinig uw paden of terrassen bij voorkeur met een krabber of bezem. Water kan ook, maar gebruik géén bestrijdingsmiddelen.

Meestal liggen in uw voortuin of bij de gevel één of twee buizen. Dit zijn de huisaansluitleidingen. Tot aan het zogenaamde ontstoppingsstuk op de perceelgrens is de huiseigenaar of bewoner verantwoordelijk voor reiniging of ontstopping van het riool. Bij het ontstoppingsstuk begint het openbare riool, tenzij uw gemeente dat anders geregeld heeft.

Wat doet de gemeente?

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van het openbare riool. Zij reinigt, inspecteert, repareert of vervangt alle onderdelen van het riool. Ook berekent de gemeente regelmatig of het riool al het regen- en afvalwater nog goed kan verwerken. Overigens doen gemeenten niet alles zelf. Ze huren hiervoor regelmatig bedrijven of adviesbureaus in.

Meer weten?

Gemeentelijk Rioleringsplan Het GRP vormt de basis voor het rioleringsbeleid in uw gemeente.
Rioolinspectie De gemeente reinigt, inspecteert en repareert onderdelen van het riool.

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!