Naar content
Afbeelding

Onderhoud in en om eigen huis

Onderhoud in en om eigen huis

Onze volksgezondheid, droge huizen en een schoon milieu. Dat hebben we allemaal te danken aan goede riolering en waterbeheer. Het is logisch dat we er allemaal zorgvuldig mee omgaan. Dan kunnen we blijven genieten van de voordelen die riolering en waterbeheer bieden. Hier lees je zes eenvoudige tips om goed te zorgen voor riolering en andere hulpmiddelen die op jouw terrein afval-, regen- en grondwater voor je afvoeren. De gemeente onderhoudt het riool in de openbare ruimte.

Tip 1: Haal bladeren uit de dakgoten

Zorg dat de bladvangers in je dakgoten en regenpijpen niet verstopt raken. Haal regelmatig de bladeren uit de dakgoot. Maak de paden of terrassen in de tuin schoon met een bezem en de voegen met een krabber. Of met schoon water, bijvoorbeeld met een hogedrukspuit. Gebruik géén Roundup of ander gif.

Tip 2: Sifons leegmaken

Image

Maak regelmatig de sifons of zwanenhalzen onder de gootsteen en wastafels schoon. Dat kun je eenvoudig doen door ze open te draaien en de viezigheid eruit te halen.

Tip 3: Onderhoud onderdelen

Heeft de riolering in of om jouw huis bijzondere onderdelen, zoals pompen, terugslagkleppen, drainageleidingen, zandvangputten of (ondergrondse) infiltratievoorzieningen? Dan is het belangrijk om regelmatig te controleren of het nog werkt en om ze waar nodig schoon te maken.

Tip 4: Op tijd ontstoppen

Image

U kunt beter te vroeg dan te laat ontstoppen. Als je merkt dat het water in gootstenen langzamer wegloopt dan eerst, dan gebruik je om de (dreigende) verstopping tegen te gaan een gootsteenontstopper (zo’n rode rubberen plopper op een houten steel) of ontstoppingsveer (een lange metalen spiraal die door de buis kan worden geduwd en gedraaid).

Image

Tip 5: Verstopping voorkomen

Woon je in een ouder huis en heb je ondanks zorgvuldig gebruik van het riool toch wel eens een verstopping gehad? Vul dan je gootsteen of wastafel één keer per maand met heet water en wat soda. Trek daarna de stop eruit. Deze flinke stroom water maakt het riool (enigszins) schoon.

Tip 6: Controleer of er niets stuk is

Als buizen, goten of andere dingen stuk gaan en er water uit, in of langs lekt, kan schade of vervuiling ontstaan. Loop regelmatig alle (zichtbare) onderdelen een keer langs. Kijk of ze heel zijn en controleer op sporen van lekkage.