Skip to Content
Afbeelding

Beroepen in beeld

Beroepen in beeld

In Nederland zetten honderden vakmensen zich in om voor watertaken. In acht korte filmportretten krijg je hiervan een beeld. Om dat nu eens zichtbaar te maken, vind je hier.
 
Stedelijk waterbeheer is voor veel mensen onzichtbaar. Vaak onder de grond weggestopt, als riool met hier en daar een kolk of put. Hooguit iets voor een vies grapje. En alleen als er problemen zijn of als ervoor betaald moet worden, dan merk je er iets van. De rest van de tijd werkt het prima en genieten we er onbewust van. Gek eigenlijk: zo iets belangrijks, en toch vinden we het heel normaal.
 

Cor en Danny zuigen rommel uit kolken

Cor is chauffeur op een kolkenzuiger, en samen met zijn collega Danny maakt hij weg na weg de kolken schoon. Door dat wegzuigen van zand, bladeren en zwerfafval kan regenwater blijven wegstromen, en wordt wateroverlast voorkomen. Dus niet mopperen als ze eventjes het verkeer hinderen, want hun werk is hard nodig.

Christel coördineert riolering en water bij een gemeente

Christel werkt als adviseur riolering en water bij de gemeente. Net als haar collega's bij de ruim 400 andere gemeenten zorgt ze voor de aanleg en het beheer van de riolering. En daar komt veel bij kijken. Zonder dat je het merkt, voert zij allerlei verschillende taken uit. Kijk maar eens mee.

Francine adviseert gemeenten bij hun plannen en projecten

Francine werkt als adviseur riolering en stedelijk water bij een ingenieursbureau. Ze ondersteunt gemeenten bij beleid en uitvoering van de watertaken bij gemeenten, door slimme plannen en ontwerpen te maken en oplossingen te bedenken bij bijvoorbeeld wateroverlast of milieuproblemen. Een veelzijdig beroep, kijk maar.

Eddy en Tonny reinigen riolen

Eddy en Tonny zijn rioolreinigers. Met hun vrachtwagens met hogedrukspuit en afzuiginstallatie maken zij riolen schoon, zodat verstoppingen voorkomen en verholpen worden. Het afvalwater wordt daardoor goed en probleemloos afgevoerd. Belangrijk werk, maar vaak onzichtbaar, en daarom nu op film gezet.

Bekijk hoe Maurice buizen maakt

Maurice werkt in een fabriek waar in hoog tempo en volautomatisch rioolbuizen worden gemaakt van kunststof en van beton. Bekijk hier de moderne techniek in combinatie met het  enthousiasme van Maurice.

Peter legt vakkundig rioolbuizen

Dagelijks worden er door de gemeente bij nieuwbouwprojecten nieuwe rioolbuizen aangelegd. Ook wordt verouderde riolering steeds vaker vervangen. Peter laat zien hoe hij de riolering midden in de stad vervangt. Hij haalt één oude buis weg en vervangt deze door twee nieuwe buizen. Eén voor afvalwater en één voor regenwater. Zo'n klus is echt precisiewerk. Kijk maar.

Ontstopper Patrick schiet te hulp

Vet, haren, kattenbakkorrels, reinigingsdoekjes en kledingstukken. Al deze en vele andere materialen kunnen het riool verstoppen. Dan moet een specialist de problemen zo snel mogelijk oplossen. Kijk hoe ontstopper Patrick vaak redder in (hoge) nood is.

Ronald voert een rioolinspectie uit

Goed onderhoud betekent dat we riolen ook van binnen moeten bekijken. In de buis zien we goed welke problemen er zijn. Denk hierbij aan vervuiling, verzakking, ingroeiende boomwortels en andere beschadigingen. Zo kan de gemeente bepalen hoe lang een buis nog meekan of welk onderhoud nodig is. In de film zie je hoe Ronald zo'n rioolinspectie uitvoert.

Stedelijk waterbeheer, een wereldbaan

Werken aan het riool een vieze klus? Nou, dat beeld klopt niet. Het is vooral een mooie, boeiende en verantwoordelijke wereld. Grote kans dat jij daar prima past! Kijk maar eens naar deze film.
Wil je meer weten over jouw eigen mogelijkheden in stedelijk waterbeheer, bekijk dan de geschikte opleidingen en passende banen. Kom je er echt niet uit, mail ons dan voor meer informatie.