Terug

Planten in een watertuin

Regenwater kan wegzakken in een border met planten. Hoe zandiger de grond, hoe sneller dat gaat. Sommige planten kunnen een golf regenwater prima verdragen. Maar niet alle planten. Bedenk daarom hoe droog uw border kan worden als het niet regent. En hoeveel centimeters of zelfs decimeters het water stijgt als het wel regent. Dat kan in een jaar flink verschillen. Een extreem nat voorjaar heeft een ander effect op groeiende planten dan een natte augustusmaand.

Experimenteren met een plantenborder in uw watertuin is heel leuk, maar houd er rekening mee dat u ongetwijfeld eens in de zoveel tijd voor een verrassing staat! In de tuinwereld is (helaas) nog niet veel kennis over planten die wisselende waterstanden verdragen. In de natuur kunt u denken aan planten uit uiterwaarden en uit (droge) rivieren in een woestijn. Oevers van waterlopen en plassen kunnen goed tegen overstroming, maar willen niet al te droog staan.

Hieronder vindt u suggesties voor verschillende typen planten die u in uw watertuin zou kunnen gebruiken.

Zenegroen (Ajuga reptans; Ajuga geneviensis)

Sterke bodembedekker die van vocht houdt en tegen droogte kan. Lage plant, dus vooral te gebruiken bij niet te hoge waterstanden.

Vetkruid (Sedum, diverse soorten)

Oersterke plant die ook in groene daken wordt toegepast. Zal vooral gedijen op ondergronden waar water snel wegloopt en die zonder regen kurkdroog kunnen worden.

Moeraswolfsmelk (Euphorbia palustris)

Een van de vele fraaie oeverplanten. Zorg dat de grond niet te droog wordt. De plant kan op zwaardere gronden, bijvoorbeeld bij een vijver die stijgt en daalt.

Moeraswolfsmelk doet het ook goed op plekken waar u via een leeglekkende opvangbak de border langer nat kunt houden.

Grassen (‘gazongras’; Carex morrowii; muskigumensis)

Een onderhouden gazon kan prima een dag blank staan. Ruiger gras ook, maar dat kan er na een ‘overstroming’ wel onverzorgd uitzien. Grassen en zegges kunt u ook in een border gebruiken. Diverse soorten kunnen nattigheid en droogte aan én zijn bovendien erg fraai, ook in de winter!

Wilg (Salix; diverse soorten)

Struikachtigen hebben als voordeel dat ze altijd boven het water uit steken. De meeste wilgen verdragen natte ‘voeten’ én droogte, een mooie combinatie voor een watertuin! In uw tuin kunt u de minder harde groeiers als Salix repens toepassen.

Vinderstruik (Budleia)

Net als Sedum kan Budleia zowel water én grote droogte aan.

Hebt u een regenwateropvang met veel zand en grind? En dus een relatief snelle afvoer? Dan kunt u deze struik en bijvoorbeeld planten als de Yucca proberen.

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!