Naar content
Afbeelding

Waar ligt mijn riool?

Waar ligt mijn riool?

De riolering in je tuin is meestal weggewerkt in de muren en in de grond. Netjes uit het zicht. Maar soms wil je weten waar je riool ligt (en andere leidingen zoals die van gas, water en elektriciteit). Je gaat bijvoorbeeld verbouwen of klussen in huis. Of je wilt een boom planten in de tuin.
Je komt te weten waar het riool ligt in jouw huis in tuin door:
  • te kijken op de bouwtekeningen
  • de zichtbare stukken buis in huis te controleren met de bouwtekening
  • een deskundige installateur of loodgieter in te huren om de plek van het riool te bepalen
  • de tekeningen van jouw perceel op te vragen bij de gemeente als je ze zelf niet hebt
  • in de tuin een geul graven van ongeveer een meter diep om de plek van jouw aansluitleiding(en) te vinden.

Ligging rioolbuizen in huis

Op de bouwtekeningen van je huis kun je meestal zien waar jouw rioolbuizen liggen. Maar soms kloppen de bouwtekeningen niet (meer). Het riool kan bij de bouw iets zijn verplaatst of anders aangelegd dan de bedoeling was. Of er zijn na de bouw van je huis verbouwingen geweest.

Kijk daarom altijd waar alle rioolaansluitingen en zichtbare stukken buis zitten. Zoals bij je wastafel, toilet en wasmachine. Dan kun je ongeveer bedenken waar stukken buis die je niet kunt zien, moeten lopen. Vergelijk dit ook met de bouwtekening. Als je twijfelt over de plek van je riool, schakel dan de hulp in van een installateur.

Ligging rioolbuizen in (voor)tuin

Meestal ligt het riool buiten vlak bij je voordeur. Heb je een luik bij je deur? Als je dit opent, zie je één of twee buizen. Deze buis (of buizen) lopen van onder je huis door je tuin of onder je oprit naar de weg. Kijk of de buizen die je kunt zien kloppen met de bouwtekening.
Deze buizen heten de huisaansluitleidingen. Het zijn de buizen tussen de afvoerbuizen binnen in je huis en de gemeenteriolering in de openbare ruimte. 
De huisaansluitleidingen lopen tot aan het ontstoppingsstuk op de grens tussen jouw grond en de gemeentegrond. Bij het ontstoppingsstuk begint het openbare riool. Behalve als jouw gemeente dat anders geregeld heeft. Je mag het ontstoppingsstuk niet zomaar opgraven. Hiervoor is meestal toestemming nodig van de gemeente.
 
Als je geen bouwtekening hebt, vraag dan de gemeente of zij een bouwtekening van jouw perceel heeft. Zonder (kloppende) tekening moet je helaas gaan graven om de precieze ligging van de buizen te bepalen. De aansluitleidingen liggen ongeveer 80 tot 100 centimeter diep.