Terug

Watertuinen Rob Verlinden

In het SBS6-programma Rob's Grote Tuinverbouwing (voorheen De Tuinruimers) is vaak aandacht voor gebruik van regenwater in de tuin. Presentator Rob Verlinden houdt namelijk niet van veel steen in de tuin; 30% verharding en 70% groen is zijn uitgangspunt. Hij laat zien hoe je het regenwater van dak en terras in de tuin verwerkt. Elke bui wordt zonder riool probleemloos in de grond opgenomen.

Tijdens diverse uitzendingen van Rob's Grote Tuinverbouwing / De Tuinruimers legt Rob Verlinden uit hoe je water in de tuin kunt verwerken. Bekijk de video's en doe inspiratie op!

Korte uitleg van Rob

Aan de hand van een speeltuin middenin een huizenblok legt Rob kort uit waarom hij aparte verwerking van regenwater zo logisch vindt.

Rob maakt een 'vijver' zonder vijver

Rob laat zien hoe hij met het regenwater van het dak een bak vol met mooie moerasplanten maakt.

Het lijkt alsof je een vijver vol met mooie planten hebt, maar is dat niet!

Ook laaggelegen kleine tuinen kunnen water opnemen

Rob Verlinden laat zien dat ook in een kleine tuin op het laagste punt van de wijk regenwater een plek kan krijgen. Door de juiste verhouding van steen en borders, en door een regenwatergoot met daaronder een zinkput.

Regenwater eenvoudig in een grindstrook

Rob laat zien hoe eenvoudig het is om regenwater van een schuur/garage in een grindkoffer te laten weglopen. En hij legt ook uit waarom dat belangrijk en nuttig is.

Een vijver in een border

Een vijver in een border omringt door keien zorgt voor de opvang van regenwater dat afstroomt van de tuintegels. En als het teveel wordt, dan loopt het water via een overloop de bodem in

Houtsnippers als bodembedekker voor goede infiltratie

Door een laag houtsnippers op de bodem kan regenwater eenvoudig in de tuin wegzakken. Dat is beter dan afvoeren via de riolering. Rob Verlinden legt ook uit welke houtsnippers geschikt zijn.

Mini-moeras met regenwater

Rob laat regenwater van het terras in een speciale bak met stenen en moerasplanten lopen. Dat geeft een mooi mini-moeras. Met voor de zekerheid een overloop naar een zinkput.

Simpel een eigen zinkput maken

Een infiltratiekrat gevuld met split maakt het mogelijk om het regenwater vanaf het terras in de bodem te laten zakken.

Gras, klinkers en minimoeras

Om regenwater op te kunnen nemen is een goede verhouding van groen en steen nodig. Hier gebruikt Rob gras en klinkers om water in de bodem te laten lopen. En een speels moerasje voor het water van de schuur.

Infiltratie in een laaggelegen tuin

De tuin van Oma Ger ligt laag, zodat ook het regenwater van de buren daarheen stroomt. Rob heeft een mooie oplossing: een zinkputje die het water de bodem in helpt.

Sedumdak: groen op je schuur

Regenwater hoeft helemaal niet van een dak afgevoerd te worden. Met sedum en yuccaplanten maakt Rob een prachtig groen dak.

Water van overkapping in de bodem

Rob maakt een verrassende tuin, waarbij het water van een afdakje eenvoudig in de tuin opgenomen wordt.

Terras van split

Bij een flinke tuinuitbreiding legt Rob een groot terras aan, deels overdekt. En het regenwater? Dat kan vanaf het dak moeiteloos de grond in via het split.

Meer weten?

Meer video's bekijken? Bekijk hier het complete video overzicht

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!