Skip to Content
Afbeelding

Je tuin niet betegelen

Je tuin niet betegelen

Een tuin hebben is heerlijk. Maar het geeft soms best veel werk. Maaien, snoeien en afhankelijk van hoe netjes je het wilt hebben, onkruid wieden en schoffelen. Niet iedereen neemt daar de tijd voor. Sommige mensen leggen hun tuin daarom vol met tegels, stenen of andere harde materialen. Lekker makkelijk. Maar ook aan tegels heb je werk, denk aan het weghalen van groene aanslag en onkruid tussen tegels. Bovendien zakt er minder regenwater in de grond en gaat dat misschien wel naar de rioolwaterzuivering. Hier lees je hoe dat komt. Als je toch een tuin met tegels wilt lees je ook hoe je die goed kunt inrichten voor het waterbeheer in de wijk.

Waarom is een betegelde (voor)tuin een probleem?

Image
Ongeveer de helft van de bebouwde kom is openbare ruimte, dus valt de helft van het regenwater op de openbare ruimte. Bij regen helpen verlaagde bermen, groenstroken en wegen daar het water op te vangen. De andere helft van het regenwater valt op het terrein van de inwoners: op daken van huizen en in de tuinen. Ook daar is opvang van regenwater belangrijk. Vroeger had bijna iedereen de tuin met veel groen. Met bijvoorbeeld gras, struiken, bomen of andere planten. Tegenwoordig zien we veel vaker (voor)tuinen die vol tegels liggen. Tuinen met tegels of stenen en het water naar de straat laten stromen, vangen geen regenwater op. Dat zorgt voor 2 problemen:
  1. Droogteschade: door de afsluitende laag tegels of stenen kan regenwater nauwelijks in de grond zakken. Daardoor wordt het grondwater niet aangevuld.
  2. Belasting van de rioolwaterzuivering of gemeentelijke infiltratievoorzieningen: tuinen liggen meestal iets hoger dan de openbare ruimte. Van een betegelde tuin stroomt het water sneller af naar de openbare ruimte. Bij een gemengde riolering stroomt het water in de openbare ruimte via de regenputten het riool in. Daar gaat het schone regenwater samen met het afvalwater naar de rioolwaterzuivering. Door de extra hoeveelheid water wordt de rioolwaterzuivering meer belast dan nodig is.

Welke verharding is wel geschikt?

Tegels of stenen hoeven niet slecht te zijn. Als de verharding regenwater doorlaat naar de grond en het liefst ook een tijdje vast kan houden, dan is die wel geschikt.

Waterdoorlatende verharding

Je kunt de verharding extreem doorlatend maken met een fundering op infiltratiekratten. Er bestaan stenen die speciaal zijn ontwikkeld om water door te laten. Ook kun je (oude) klinkers met een brede voeg neerleggen en basaltsplit in de voegen strooien. Via de voeg kan het regenwater toch naar de grond. Grind is ook een hele goede keuze. Dat is er tegenwoordig in vele soorten, maten en kleuren. Grind voert water goed af en kan ook heel veel water bergen. Een grindtuin van 3 bij 4 meter en 30 cm diep kan 1.200 liter water bergen!

 

Hoe kan ik nog meer water vasthouden?

Een deel van een regenbui kan in de doorlatende delen van de tuin trekken. Bij extreme buien stroomt het water toch snel af naar de openbare ruimte. Juist in een hete zomer als de grond helemaal hard is door de droogte. Dat zijn precies de momenten dat de hevigste regenbuien vallen. Je kunt het waterbeheer in de wijk een handje helpen met manieren om regenwater langer vast te houden in je eigen tuin. In de toekomst zullen gemeenten dit ook steeds meer verplichten.