Skip to Content
Afbeelding

Contact met vies water vermijden

Contact met vies water vermijden

Afvalwater is vies. Het is een mengsel met daarin onder andere waswater, afwaswater en doorspoelingen van de wc. Er zitten poepbacteriën en andere ziekmakers in afvalwater. Het is logisch dat we dit vieze afvalwater niet aanraken of erin gaan zwemmen. Maar soms is het niet zo duidelijk dat water ook vies afvalwater bevat. Hier lees je:
  • Dat je van rioolwater af moet blijven
  • Dat water dat op de weg blijft staan na een hoosbui niet veilig is om in te lopen, spelen, rijden of pootjebaden
  • Dat zwemmen, spelen of pootjebaden in vijvers, kanalen, grachten en rivieren niet overal veilig is

Raak afvalwater niet aan

Het riool is afgesloten. Dat is niet voor niets. Afvalwater moet je niet aanraken. En je moet de damp niet inademen. Daarom is het advies: Blijf uit de buurt van afvalwater en raak het niet aan. Was goed je handen als je afvalwater wel hebt aangeraakt. Afvalwater stinkt en dat is niet voor niets. Ons lichaam waarschuwt: Afblijven. Afvalwater is niet goed voor ons. Houd daarom afstand van openliggende afvalwaterleidingen in huis of op straat. De kans op dat je afvalwater aanraakt is gelukkig klein. Als je toch afvalwater binnen krijgt door het water in te slikken of door opspattende druppeltjes in te ademen, kun je ziek worden. Vaak blijft het bij milde klachten. Bijvoorbeeld diarree, overgeven, keelpijn of huidklachten. Maar er zitten soms ook gevaarlijke ziekmakers in het water. Dan kun je er een bijvoorbeeld een legionellabesmetting van krijgen.

 

Water op de weg na een hoosbui is vies

Image
Soms staat er na een flinke hoosbui water op de weg. Dat komt omdat het riool dan overvol is. Het teveel aan water wordt dan tijdelijk op de weg tussen de stoepranden opgevangen. Vooral voor kinderen is dat water aantrekkelijk: de weg is veranderd in een waterspeeltuin. Maar contact met dit water is niet zo gezond. Behalve regenwater bevat dit water ook het vuil van de weg, zoals honden- en vogelpoep. Soms is het via het riool op de weg gekomen en zit er vies afvalwater met poep en plas in. Erin lopen, spelen of ermee spetteren geeft kans op milde klachten van de gezondheid. Bijvoorbeeld diarree, overgeven, keelpijn of huidklachten. Dit kan door het water in te slikken, maar ook door opspattende druppeltjes in te ademen.

Gevaar op open putten in de weg

Met de auto, motor, brommer of fiets door een laag water rijden is gevaarlijk. Door het water kun je de weg niet meer zien en weet je niet wat er onder het water is. Soms liggen de rioolputdeksels door de lucht die uit het riool moest niet meer op de putten. Dan kun je met je voorwiel zomaar in een rioolput rijden en gewond raken. Je auto of fiets kan daardoor ook flink beschadigen. De motor en elektrische onderdelen van een auto, motor of brommer kunnen uitvallen als ze onder water komen. Als het toch nodig is dat je door het water op de weg gaat lopen, houd er dan ook rekening mee.

Zwemmen of pootjebaden is niet overal veilig

Het is heerlijk om in de zomer te zwemmen of pootjebaden in oppervlaktewater. Dat kan op heel veel plekken in Nederland. De provincie controleert de kwaliteit van de officiële zwemwateren in Nederland regelmatig. Je kunt erop vertrouwen dat dit water veilig is.
Dit geldt niet voor andere oppervlaktewateren, zoals grachten, vijvers, kanalen en sloten. Dit water kan vervuild zijn, bijvoorbeeld door riooloverstorten. De kans dat je klachten aan je maag en darmen krijgt na zwemmen in vervuild water is ongeveer een kwart. Dat is gemakkelijk te vermijden, door alleen te zwemmen, spelen of pootjebaden in zwemwater.