Terug

Dak, dakgoot en regenpijp

Op een dak kunt u regenwater opvangen. Dat kan in een dikke laag grind. Grind bevat ongeveer eenderde holle ruimte. Op een dak van 10m2 met een laag grind van 10 cm dik kunt u dus ongeveer 300 liter water opvangen.

Groene daken

Tegenwoordig worden ook veel groene daken toegepast. Vooral sedumdaken zijn populair. Deze vetplantjes overleven ook droogte – en reken maar dat zo’n dak al na een paar droge dagen kurkdroog is! Afhankelijk van het soort groene dak verschilt de hoeveelheid opgevangen water. Dat water zal voor een deel door plantengroei en verdamping ‘verdwijnen’. De rest zal langzaam weglopen via de regenpijp.


Grind en grond belasten uw dak behoorlijk, en het daarin opgevangen water nog veel meer. Het dak moet dus sterk genoeg zijn! Vraag een bouwkundig adviseur of uw dak geschikt is. Ook is een hoge opstaande rand nodig; een sedumdak bestaat minimaal uit een pakket van 6-8 centimeter.

Dakgoten

Daken en dakgoten die van metalen zijn gemaakt (lood, zink en koper) hebben als nadeel dat kleine hoeveelheden metaal oplossen in het regenwater. Dit gebeurt in beperkte mate, en hoeft u niet te verhinderen regenwater op te vangen in de tuin. Bij een nieuw dak of een nieuwe dakgoot kunt u beter niet voor deze materialen kiezen.

Regenpijp

De regenpijp is typisch zo’n standaard-artikel uit de bouwmarkt. Wie de grijze pvc-buis te ‘goedkoop’ vindt, kan een metalen buis kiezen. Maar in feite zijn er veel meer opties. In nieuwbouwwijken wordt veel geëxperimenteerd met verborgen pijpen, met ‘verticale goten’ en met heel andere manieren om water naar beneden te laten vallen – bijvoorbeeld langs een ketting.

Bij verborgen regenpijpen zie je vaak kunstig gevormde uitstroomopeningen onder in de muur. In andere landen hebben ze soms andere regenpijpen. Vooral in landen met veel sneeuw is de pijp traditioneel sterker, dikker en anders gevormd. En tenslotte zijn er kunstenaars die zich op de pijp of de uitmonding werpen. Er kan van alles!

Praktisch gezien moet u bedenken dat een pijp een minimale dikte moet hebben. De standaardpijp van 80 millimeter kan alle denkbare situaties aan en is een goed richtsnoer.

Water dat via kettingen of uit spuiters komt, spettert natuurlijk meer. Rondom boerderijen met rieten daken zonder dakgoot zie je om die reden vaak een grindbaan.

Meer weten?

Handleiding Daktuinen (PDF) Brochure voor het toepassen van daktuinen in Amsterdam.
Waterplan Rotterdam Plan om de belasting op het rioolstelstel te minderen.
Informatiepunt Duurzaam Bouwen Voorlichting over het milieuvriendelijk en gezond (ver)bouwen.
Boek Daken in 't groen, SBR

Aanwijzingen voor het ontwerpen van vegetatiedaken en tuindaken.

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!