Terug

Bestrating

Verharding is essentieel in een tuin. Om op te zitten, op te lopen en naar te kijken. Gelukkig is er mooie bestrating die water goed doorlaat, waarvoor u dus geen opvang hoeft te zoeken. Een waterdoorlatende verharding kan vaak erg veel water aan. Meestal zit er zand onder, dat het water snel opneemt.

Klinkers en grind

Er bestaan klinkers die speciaal zijn ontwikkeld om water door te laten. Maar deze klinkers zijn niet erg fraai voor de tuin. Wel kunt u denken aan (oude) klinkers met een brede voeg, afgestrooid met fijn grind. De voeg ‘doet het werk’. Uiteraard kunt u ook voor grind kiezen. Dat is er tegenwoordig in vele soorten, maten en kleuren. Grind voert water goed af en kan ook heel veel water bergen. Een pakket van 10 m2 en 30 cm dik kan 1.000 liter water bergen! De Japanse tuinkunst laat zien dat grind een prachtig tuinonderdeel kan zijn.

 

Grindvlak Grindvlakken Grindvlak met boom

Gootjes en vrije afstroom

Regenpijpen lopen langs de gevel en komen meestal in een verhard deel van de tuin uit. Kijk maar eens hoe dat in uw tuin zit. Het water moet onder het terras door naar de opvang stromen. Hiervoor moet u dus graven. Maar u kunt het water ook over de verharding laten stromen. Met fabrieksgootjes kunt u zelf een prachtige slinger bouwen. Zonder goot loopt het water naar het laagste punt.

Voorkom dat deze vrije afstroom ‘in de loop’ plaatsvindt. Anders hebt u bij vrieskou of natte herfstbladeren snel last van gladheid.

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!