Terug

Regentonnen

Er komen steeds meer regentonnen op de markt. Ontwerper Marianne Thissen maakte zelfs een design-regenton. Sommige tuinen hebben nog een oude waterput. Regentonnen en waterputten kunnen dienen als reservoir voor hergebruik van regenwater. Maar reken ze niet mee als berging in uw watertuin! Want als het stevig begint te regen, zit die ton of put vaak al vol, en is er dus geen extra ruimte om regenwater op te slaan.

Waterput Oude waterput Regenzuil2

Vijvers

Een vijver moet voldoende diepte hebben om niet uit te drogen en niet te snel te bevriezen. Voor de opvang van regenwater doet het watervolume niet ter zake, want dat water is er altijd. U moet vooral bedenken of de vijver een paar centimeter mag stijgen. Dan hebt u ruimte om regenwater op te vangen. Daarbij is het belangrijk dat dit extra water kan weglopen. Bijvoorbeeld langzaam wegdruppelend in een grindbed of in een plantenstrook rond de vijver. Om als opvang te kunnen dienen, moet het regenwater binnen twee dagen kunnen wegstromen. Met een ‘opvangvijver’ slaat u twee vliegen in één klap. Het regenwater ververst het vijverwater en een strook met oeverplanten rond de vijver kan het extra regenwater goed gebruiken.

 

Vijver4 Vijver Waterbak met plant

Reservoirs

De meest effectieve wateropvang is een lege bak die zich alleen bij buien vult. Ook hierbij kunt u aanhouden dat een volle bak in twee dagen weer leeg moet zijn. Een klein lek is hier een voordeel. Wegdruppelend water kan in de meeste bodems prima wegzakken.

In de bak stijgt en daalt het watervolume. Hiervan ziet u de sporen: aanslag van opdrogend water, misschien algen of mos. Sommige (vooral ruwe) materialen hebben dat sterker dan andere. Misschien vindt u dit een nadeel. Maar net als bij een oeroude tuinmuur kunt u het ook zien als een rijkdom. Niet voor niets wordt het ook wel ‘patina’ genoemd. Wilt u de sporen liever niet zien? Dan kunt u reservoirs voor opvang van regenwater ook onder uw vijver verstoppen!

 

Vijverbak Waterval in tuin Regenton met aansluiting op regenpijp

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!