Terug

Ontwerpers

De voorbeeldtuinen op deze site zijn tot stand gekomen met medewerking van twee landschapsarchitectuurbureaus.

Van Paridon & De Groot landschapsarchitecten

Karen de Groot : “Het leuke van watertuinen is dat ze over verandering gaan. Bij regen moet je tuin echt anders worden! Het liefst wil ik dat er een dubbel gebruik ontstaat; dat een rand van een vijver die bij regen overstroomt, als het droog is een zitplek wordt. Maar boven alles moet water zichtbaar worden. Daarvoor hoef je niet altijd veel te doen; soms hoef je alleen maar een mooi object toe te voegen.

Ik vind dat je goed moet kijken naar de bodem, op klei is het heel anders dan op zand. Daar kun je ook de planten op afstemmen. Ik vind het mooi aan Watertuinen dat je iets ontwerpt voor regen – maar vaak zijn de tuinen juist heel droog, kijk maar naar de Duintuin! Je moet dan niet geforceerd proberen toch planten toe te passen die van nattigheid houden.

De grootste uitdaging is uiteindelijk een tuin te maken waarin je water kunnen voelen, ruiken, horen. Kijk maar naar de Groene Muur! Het is ook een beetje het idee uit je kindertijd, dat je met je blote voeten door het gras rende na zo’n zomerse regenbui.

Buro Mien Ruys

Anet Scholma: “In mijn eigen tuin gaat de regenpijp nu naar een sloot. Ik zou daar wel meer mee willen doen, bijvoorbeeld door een verlaagd grasveld te maken. Dat wordt dan een soort weerhuisje. Maar ik was heel blij te ontdekken dat er ook technische oplossingen bestaan. Wij hadden veel tuinen met een slecht doorlatende bodem. Als je dan geen slimme oplossing ondergronds hebt, moet je geen watertuin maken.

Ik vind het enorm interessant om nieuwe vindingen zoals infiltratiekratjes in een ontwerp te integreren, dat past helemaal in de traditie van Mien Ruys! Van mij hoeft het water niet zo zichtbaar te zijn, het moet vooral goed worden opgelost en geen ruimte wegnemen. Ik vind het belangrijk dat het werkt. Iedereen die van knutselen houdt, moet gewoon lekker aan de gang gaan. Maar als wij iets voor een klant tekenen moet het jarenlang doen wat we beloven.

Meer weten?

Van Paridon & De Groot Website van Van Paridon & De Groot, Tuin- en landschapsarchitecten.
Buro Mien Ruys

Website van Buro Mien Ruys, Tuin- en landschapsarchitecten.

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!