Terug

Categorieën "Watertuinen"

De voorbeeld watertuinen zijn ontworpen door landschapsarchitecten. Wilt u weten welke voorbeelden bij uw tuin passen? Bekijk dan de onderstaande indeling in zes categorieën.

1. Goede of slechte doorlatendheid?

Regenwater gaat op een zandbodem veel sneller de grond in dan op veen of klei. De zandbodem is goed waterdoorlatend. Hebt u een zandbodem? Dan hoeft de ruimte voor wateropvang minder groot te zijn. Houd er wel rekening mee dat uw watertuin op het zand veel vaker droog is dan nat! Soms is in veen- en kleigebieden de grondwaterstand heel hoog. Dan kan water helemaal niet in de bodem zakken (infiltreren) en moet u het langzaam lozen in een sloot of vijver.

2. Kleine of grote tuin?

In veel oude stadswijken zijn tuinen niet veel groter dan het dakoppervlak. Is dat bij u ook zo? Dan moet u waarschijnlijk een wateropvang bouwen. Bijvoorbeeld een verhoogd terras op een ‘holle ruimte’ waarin regenwater kan lopen. Aan de andere kant biedt een grote tuin weer hele andere kansen.

3. Regenwater zien, slim verbergen of een combinatie?

Misschien wilt u regenwater graag onder de grond opvangen. Dan kost het geen ruimte in uw tuin. Of wilt u het water juist zien stromen? Bakken die overlopen met klaterend water zijn ook spannend! En het voordeel is dat u direct ziet of de opvang nog werkt. Sommige watertuinvoorbeelden combineren zichtbaar en verborgen opvang op een slimme manier.

4. Een simpele en goedkope oplossing?

Voor sommige knutselaars is een watertuin een uitdaging. U kunt het zo duur en ingewikkeld maken als u wilt. Maar dat hoeft natuurlijk niet. U kunt ook kiezen voor eenvoudige technieken en goedkope oplossingen.

5. Wilt u regenwater ook gebruiken?

Misschien klinkt het gek, maar een regenton is niet echt geschikt voor een watertuin. U wilt tenslotte het liefst dat de regenton altijd vol gietwater zit! Maar dat betekent dat er geen plaats is voor een grote regenbui. Toch kunt u regenwater heel nuttig gebruiken. Bijvoorbeeld om de planten water te geven, uw auto te wassen of de ramen te lappen. Behalve een regenton zijn er nog andere mogelijkheden.

6. Ligt uw tuin aan het water?

Als uw tuin aan een sloot of vijver ligt, kunt u daar regenwater naartoe leiden. Hiervoor moet u eerst een tijdje water opvangen. Dan kan het langzaam de vijver of sloot in lopen. U kunt dat op allerlei leuke en zichtbare manieren doen.

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!