Terug

Afval in het riool?

Eigenlijk is het heel simpel: urine, ontlasting, gewoon toiletpapier en (af)waswater mogen het riool in. Vochtig toiletpapier is steviger dan gewoon toiletpapier en kan daardoor verstoppingen veroorzaken. Gooi vochtig toiletpapier niet in het toilet, maar bij het vast afval, ongeacht de indicatie op de verpakking.

En dat geldt ook voor alle andere vaste materialen. Niet in het riool horen dus: (frituur)olie, vet, schoonmaakdoekjes, luiers, toiletpapierrolletjes, babydoekjes, condooms, maandverband, kattenbakkorrels, verfresten, etensresten, medicijnen of andere chemicaliën en textiel. Al deze materialen kunnen verstoppingen veroorzaken of de zuivering verstoren. En dat leidt weer tot kosten en milieuschade.

Hou het riool schoon!

Een goed werkend riool is belangrijk voor de gezondheid van mens en dier én voor je portemonnee. Gooi daarom vochtige doekjes, frituurvet, olie, medicijnresten en restjes chemische middelen niet in de wc of de gootsteen. Help ook mee! Weten waar je wat weg mag gooien? Dit is een initiatief van een aantal gemeenten. Kijk voor meer informatie 'niet in het riool'.

Meer weten?

Folder 'Goed rioolgebruik' (PDF) Bekijk wat u met verschillende soorten afval kunt doen en wat niet

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!