Water in de tuin

Bij veel huizen stroomt regenwater van het dak en terras naar het openbare riool. Dat gebeurt via regenpijpen en putjes. Het riool voert het water af naar de (rwzi) rioolwaterzuivering, maar dat is zonde. Want dit regenwater is schoon en hoeven we helemaal niet te zuiveren.

Bovendien ontstaan problemen als het riool te veel regenwater moet verwerken. Dat gebeurt steeds vaker. Vanwege een veranderend klimaat. Maar ook omdat particulieren meer en meer hun tuinen en straatjes betegelen, en regenwater razendsnel richting het riool stroomt. Veel gemeenten nemen allerlei maatregelen om te voorkomen dat er te veel regenwater in het riool komt.

U kunt op twee manieren helpen:

  • uw tuin niet dichtleggen met tegels, maar ruime borders, gras of grind houden, zodat water in de bodem zakt.
  • een watertuin aanleggen.

Hoe helpt een watertuin?

Een watertuin vangt het regenwater van uw dak en terras op. Om het regenwater te kunnen verwerken, is opvangruimte voor water in uw tuin nodig. Tijdens een regenbui loopt deze ruimte vol. Zodra de neerslag voorbij is, loopt het opgevangen water langzaam weg. Bijvoorbeeld doordat het de grond in zakt. Zo heeft een watertuin zijn eigen mini-waterkringloop.

Van de meeste tuinen is wel een watertuin te maken. Maar dat is niet bij alle tuinen even eenvoudig. Allereerst moet er voldoende ruimte zijn om het regenwater op te vangen. Ook moet het water weer snel kunnen weglopen. En natuurlijk mag er geen wateroverlast ontstaan. Oók niet bij een heel hevige regenbui. Vaak kunt u prima zelf aan de slag met een watertuin. Soms is het handiger om een deskundige in te schakelen. Lees verder hoe u in uw eigen tuin regenwater kunt verwerken. Een goed aangelegde watertuin is leuk en kan er erg mooi uitzien!


Meer weten?

Overlast door hoosbuien

Wat kunt u doen om overlast bij hoosbuien te voorkomen?

Klimaatverandering Door de klimaatverandering neemt de kans op extreme regenbuien toe.
Rioolsystemen in Nederland Lees alles over de verschillende rioolsystemen in Nederland
Regenwater in de tuin? Mooi wel!

Inspirerende voorbeelden hoe regenwater tuinen mooier, spannender en veelzijdiger maakt.

 

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!