Terug

Waar ligt uw eigen riool?

In huis? Of buiten uw huis? Stel, u wilt in huis gaan klussen. Of een boom in de tuin planten. Dan is het handig om te weten waar uw riool (en andere leidingen zoals gas, water en electriciteit) ligt. Soms is dat lastig te zeggen. Zeker als buizen in een muur of vloer liggen.

In principe moet u dat op bouwtekeningen kunnen zien. Soms wordt bij de bouw een en ander verplaatst of anders aangelegd dan de bedoeling was en dan kloppen de bouwtekeningen niet meer.

Kijk waar alle aansluitingen en zichtbare stukken buis zitten. Zoals bij uw wastafel, toilet en wasmachine. Dan kunt u globaal inschatten waar onzichtbare stukken buis moeten lopen.

Schakel bij twijfel een deskundige installateur/loodgieter in.

Buiten uw huis

Vaak begint het riool buiten vlak bij uw voordeur. Hebt u een luik bij uw deur? Als u dit opent, ziet u een buis. Deze buis loopt van onder uw huis door uw tuin of onder uw oprit naar de straat. Kijk of de zichtbare punten overeenkomen met de bouwtekening.

Hebt u geen bouwtekening?
Vraag dan de gemeente of zij een bouwtekening van uw perceel heeft. Zonder (kloppende) tekening moet u helaas gaan graven om de precieze ligging van de buizen te bepalen.

Meer weten?

Opbouw van het riool Welke onderdelen vormen de basis van een rioolsysteem?
Op zoek naar een installateur? UNETO-VNI, de organisatie voor de installatiebranche.
Rioolreinigingsbedrijf nodig? Website van de Vereniging Afvalbedrijven.

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!