Naar content
Afbeelding
Terug

Over de pot en de put

Over de pot en de put

Stichting RIONED biedt een lespakket aan voor alle groepen van de basisschool. Tanden poetsen, toilet doorspoelen, douchen, wassen en afwassen: in huis maken we water vies en spoelen het weg door een putje. Regen, sneeuw en ijzel: ook het water dat buiten valt, verdwijnt. Wat doen we met dit water?

Het lespakket over regen- en afvalwater neemt kinderen op een speelse manier mee naar de wereld achter dat afvoerputje, het gat in de wc en de putten in de straat. Een wereld van buizen, pompen, wadi's en putten. Waar gaat het water heen, wat doen we ermee en waarom is dat belangrijk voor de volksgezondheid, droge huizen en het milieu?

Bestellen en downloaden

Je kunt het lespakket bestellen via de website van Stichting RIONED, inclusief het lesboekje voor groep 5 en 6, de CD met alle bestanden en echte buizen en sifons.

Alle onderdelen van het lespakket

Voor alle groepen is een eigen verhaal met bijbehorend materiaal ontwikkeld. Per groep vind je hieronder alle materialen in de meest recente versies.

Algemene materialen

Om je wegwijs te maken in het lespakket, is er een algemene handleiding. Een foto toont het buismateriaal dat bij het lespakket hoort. Zo heb je een overzicht van wat bij welke groep hoort.

Groep 1 en 2: Waar ga je heen, Drol?

Een beeldend verhaal over de weg van toiletpot naar afvalwaterzuivering en verder.

Groep 3 en 4: De grote boodschap

Over de taal van het (afval)watersysteem en het ontwikkelen van begrip van hoeveelheden.

Groep 5 en 6: Het raadsel van Rio

De kinderen lossen een raadsel van een overstroming op een basisschool op.

Groep 7 en 8: Archeo 4030

Vanuit een archeologisch onderzoek in 4030 onderzoeken de kinderen het rioolstelsel van nu.