Actueel Actueel

« Terug

Oliebollenvet recycle het

Oliebollenvet recycle het

Wie bakt de lekkerste oliebollen van Nederland? U natuurlijk! Want de lekkerste en meest verse oliebollen bakt u gewoon zelf thuis. En wist u dat u het gebruikte oliebollenvet een tweede leven kunt geven als biobrandstof? Er rijden in Nederland duizenden auto's en voertuigen op deze milieuvriendelijke brandstof. Biobrandstof wordt gemaakt van afgewerkt vet en olie. Met uw gebruikte oliebollenvet, olie en ander kookvet helpt u het milieu een handje.

 

Waar u gebruikt vet en olie kunt inleveren

Het enige wat u hoeft te doen is het vet of de olie in te leveren bij een inzamelpunt voor gebruikt frituurvet en bakolie. Bij supermarkt, school, sportclub of kinderboerderij vindt u zeker zo'n gele inzamelcontainer. Er zijn meer dan 2500 inzamelpunten voor vet in Nederland. En ook bij de milieustraat kunt u het altijd inleveren.

U giet het nog vloeibare vet bijvoorbeeld in een leeg (melk)pak of terug in de fles waar het in zat en levert het in.

 

Niet in het riool

Frituurvet, olie of ander kookvet uit de braadpan, koekenpan of wok mag u niet door de gootsteen of het toilet spoelen. Het gaat in de riolering stollen, wordt hard en zorgt voor verstopping in de rioolbuizen in uw huis of in de straat. Dat betekent afvalwater dat niet meer weg kan, toiletten die overstromen en kosten om de schade te herstellen voor u of voor de gemeenteā€¦ Een rioolverstopping is echt geen gelukkig begin van het nieuwe jaar!

Als u het vet niet kunt of wilt recyclen, gooi het dan weg bij het gft-afval, samen met de restjes die u met keukenpapier uit de pan veegt. Als bij u geen gft apart wordt opgehaald, giet het dan in een pak of fles en gooi dit bij het restafval.

 

Meer informatie over vetrecycling vindt u op www.vetrecyclehet.nl.

Lees meer over wat u wel en niet mag doorspoelen.


Nieuwsoverzicht Nieuwsoverzicht

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!