Actueel Actueel

« Terug

Lespakket over riolering: Van de pot en de put

Lespakket over riolering: Van de pot en de put

Op het VNG-jaarcongres 2011 heeft Annemarie Jorritsma, voorzitter van de VNG, het lespakket voor de basisschool ‘Over de pot en de put' over riolering en stedelijk water ontvangen.Het rioolmannetje, de verteller in het lespakket, hielp de directeur van Stichting RIONED bij de overhandiging.

Tanden poetsen, toilet doorspoelen, douchen, wassen en afwassen: in huis maken we water vies en spoelen het weg door een putje. Regen, sneeuw: ook het water dat buiten valt, loopt weg. Wat gebeurt er met dit regen- en afvalwater?

Het pakket 'Over de pot en de put' neemt kinderen op een speelse manier mee naar de wereld achter het afvoerputje, het gat in de wc en de putten in de straat. Een wereld van buizen, pompen, wadi's, en putten. Waar gaat het water heen, wat doen we ermee en waarom is dat belangrijk voor volksgezondheid, droge voeten en het milieu? Op deze vragen (en meer) zoeken de kinderen een antwoord. Het pakket is ontwikkeld door Stichting RIONED, Veldwerk Nederland en SME-advies.


Het lesprogramma is uitgebracht ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Stichting RIONED. RIONED vindt het belangrijk dat kinderen meer inzicht krijgen in wat er met het afvalwater en regenwater in hun eigen omgeving gebeurt. Het pakket bestaat uit vier uitgewerkte lessen (groep 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8) en aanvullende lessuggesties per groep. In het pakket zit ook het boekje Water weg en een set buizen en sifons waar de kinderen mee kunnen experimenteren. Er is heel bewust voor gekozen de lessen aan te laten sluiten bij de kerndoelen basisonderwijs en de afgeleide tussendoelen vanuit natuur- en milieu-educatie.


Het pakket is te bestellen via publiek.dev.rotterdamcs.com/lespakket. Het wordt (op aanvraag) verstuurd naar o.a. nme-centra, gemeenten, waterschappen, basisscholen en andere geïnteresseerden. Ook is het pakket opgenomen in de Water Toolkit, een uitgebreidere leskist over water. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting RIONED, 0318-631111.


Nieuwsoverzicht Nieuwsoverzicht

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!