Terug

Bubbelend of stinkend riool?

Als water in het riool loopt, moet er lucht uit. En als het water uit het riool verdwijnt, moet er lucht in. Soms geeft dat stank.

Lucht erin en lucht eruit, dat geldt voor het riool in en om uw huis én voor het openbare riool. De lucht van het openbare riool gaat zelfs voor een groot deel 'via' uw huis het riool uit. Samen met de lucht uit uw eigen riool. Dat gebeurt namelijk via een open rioolpijp die door uw dak naar buiten steekt.

Vooral als het regent, moet er veel lucht uit het riool. Die vieze lucht wilt u natuurlijk niet in huis hebben. Daarom moet uw riool in huis ook luchtdicht zijn. En pas op dat u bij de open pijp geen dakraam of ventilatierooster plaatst. Dan komt de stank alsnog in uw woning!

Hoe zit het met de ontluchting?

Steekt er geen ontluchtingspijp uit uw dak (zie foto's)? Dan kunt u problemen krijgen, zoals bubbelende afvoeren of stank in huis. Als uw riool niet verstopt is en u hoort tóch gebubbel, dan zit het probleem in de ontluchting. Dat geldt ook als elke rioolaansluiting in uw huis wel een stankslot heeft en het riool tóch stinkt.

Misschien hebt u bij een verbouwing de dikke ontluchtingspijp vervangen door een kleinere. Omdat u niet precies wist waarvoor de pijp daar zat. Schakel bij bubbelende afvoeren of een stinkend riool een deskundige in, zoals een installateur/loodgieter.

Problemen door stank (zonder bubbels)

U heeft last van rioollucht zonder dat het riool bubbelt. Dat kan als een zogenaamd stankslot (bijvoorbeeld een zwanehals onder een gootsteen) niet meer functioneert. Bijvoorbeeld omdat al het water verdampt is (vanwege beperkt gebruik of na een lange vakantie). Dan staat het riool in open verbinding met de lucht in huis. U lost het op door wat water in de betreffende gootsteen, wasbak of putje te gieten.

Rioollucht bij dakkapel of dakraam?

Als u rioollucht ruikt bij uw dakraam of dakkapel, dan is de kans groot de de onluchtingspijp niet op de juiste plaats staat. Als u in een ouder huis woont kan die lucht ook uit de regenpijp komen (met name als het regent). Raadpleeg een installateur.

Overigens kunt u door aanpassingen aan het openbare riool ook problemen krijgen. Hebt u stankproblemen sinds bij u in de buurt aan het riool is gewerkt? Of woont u in een gebied met flinke hoogteverschillen? Overleg dan met uw gemeente om een oplossing te vinden.

Souterrain of kelder

Als een rioolaansluiting (van bijvoorbeeld toilet, wasbak of wasmachine) lager ligt dan 15 centimeter boven het straatniveau, dan moet die aan speciale eisen voldoen. Want anders hebt u bij harde regen een probleem. Het water van de straat zorgt namelijk voor grote waterdruk in het riool. Hierdoor kan rioolwater via uw putje of wasmachineafvoer zo uw kelder inlopen.

Om dit te voorkomen, kunt u het best een installateur inschakelen. De oplossing is vaak het installeren van een rioolwaterpomp, die uw afvalwater afvoert en rioolwater tegenhoudt.

Laaggelegen garage of inrit

Als uw huis lager ligt dan de weg, dan kan regenwater van de straat bij u in huis stromen. Neem contact op met uw gemeente om wateroverlast te voorkomen of op te lossen.

Meer weten?

Op zoek naar een installateur? UNETO-VNI, de organisatie voor de installatiebranche.

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!