Beroepen in beeld

In Nederland zetten honderden vakmensen bij gemeenten en waterschappen zich in om de inzameling, het transport en de zuivering van afvalwater goed te laten werken. Om dat nu eens zichtbaar te maken, vind je hier acht korte filmportretten.

Stedelijk watermanagement is voor veel mensen onzichtbaar. Vaak onder de grond weggestopt, als riool met hier en daar een kolk of put. Hooguit iets voor een vies grapje. En alleen als er problemen zijn of als ervoor betaald moet worden, dan merk je er iets van. De rest van de tijd werkt het prima en genieten we er onbewust van. Gek eigenlijk…..zo iets belangrijks, en toch vinden we het heel normaal!

Cor en Danny zuigen rommel uit kolken

Cor is chauffeur op een kolkenzuiger, en samen met zijn collega Danny maakt hij straat na straat de kolken schoon. Door dat wegzuigen van zand, bladeren en zwerfafval kan regenwater blijven wegstromen, en wordt wateroverlast voorkomen. Dus niet mopperen als ze eventjes het verkeer hinderen, want hun werk is hard nodig.

Christel coördineert riolering en water bij een gemeente

Christel werkt als adviseur riolering en water bij de gemeente. Net als haar collega's bij de ruim 400 andere gemeenten zorgt ze voor de aanleg en het beheer van de riolering. En daar komt veel bij kijken. Zonder dat u het merkt, voert zij allerlei verschillende taken uit. Kijk maar eens mee.

Francine adviseert gemeenten bij hun plannen en projecten

Francine werkt als adviseur riolering en stedelijk water bij een ingenieursbureau. Ze ondersteunt gemeenten bij beleid en uitvoering van het stedelijk watermanagement, door slimme plannen en ontwerpen te maken en oplossingen te bedenken bij bijvoorbeeld wateroverlast of milieuproblemen. Een veelzijdig beroep, kijk maar....

Eddy en Tonny reinigen riolen

Tonny en Eddy zijn rioolreinigers. Met hun vrachtwagens met hogedrukspuit en afzuiginstallatie maken zij riolen schoon, zodat verstoppingen voorkomen en verholpen worden. Zodat het afvalwater goed en probleemloos wordt afgevoerd. Belangrijk werk, maar vaak onzichtbaar, en daarom nu op film gezet.

Bekijk hoe Maurice buizen maakt

Het huidige rioolstelsel bestaat voor 25% respectievelijk 72% uit buizen van kunststof en van beton. Maurice werkt in een fabriek waar in hoog tempo en volautomatisch rioolbuizen worden gemaakt van beide materialen. Bekijk hiernaast de geavanceerde techniek in combinatie met de bevlogenheid van Maurice.

Peter legt vakkundig rioolbuizen

Dagelijks worden er door de gemeente bij nieuwbouwprojecten nieuwe rioolbuizen aangelegd. Ook wordt verouderde riolering steeds vaker vervangen. Peter laat zien hoe hij de riolering midden in de stad vervangt. Hij haalt één oude buis weg en vervangt deze door twee nieuwe buizen. Eén voor afvalwater en één voor regenwater. Zo'n klus is echt precisiewerk. Kijk maar.

Ontstopper Patrick schiet te hulp

Vet, haren, kattenbakkorrels, reinigingsdoekjes en kledingstukken. Al deze en vele andere materialen kunnen het riool verstoppen. Dan moet een specialist de problemen zo snel mogelijk oplossen. Kijk hoe ontstopper Patrick vaak redder in (hoge) nood is.

Ronald voert een rioolinspectie uit

Goed onderhoud betekent dat we riolen ook van binnen moeten bekijken. In de buis zien we goed welke problemen er zijn. Denk hierbij aan vervuiling, verzakking, ingroeiende boomwortels en andere beschadigingen. Zo kan de gemeente bepalen hoe lang een buis nog meekan of welk onderhoud nodig is. In de film ziet u hoe Ronald zo'n rioolinspectie uitvoert.

Stedelijk watermanagement, een wereldbaan

Werken aan het riool een vieze klus? Nou, dat beeld klopt niet. Het is vooral een mooie, boeiende en verantwoordelijke wereld. Grote kans dat jij daar prima in past! Kijk maar eens naar de film hiernaast...

Wil je meer weten over jouw eigen mogelijkheden in stedelijk watermanagement, bekijk dan de pagina's over geschikte studies en passende banen. Kom je er echt niet uit, mail ons dan voor meer informatie.


Meer weten?

Meer video's bekijken? Bekijk hier het complete video overzicht

Welke kosten zijn er?

Diverse instanties zorgen voor aanvoer van drinkwater en voor afvoer en zuivering van afvalwater en regenwater. U als bewoner ontvangt daarvoor een of meer rekening(en).

Is uw riool verstopt?

Ondanks zorgvuldig gebruik toch een verstopping? Lees hier hoe u verstoppingen kunt voorkomen.

RIOCOP

Inspecteer nu zelf
het ondergrondse riool!

Spoor hier zo snel als je kunt alle problemen in het riool op!